Wanneer scheiden ouders, dan komt er vaak veel op hen af. Zo moeten zij onder andere afspraken maken over de kinderalimentatie. Maar hoe werkt dat precies? En wanneer moet je een advocaat inschakelen? In deze blog lees je alles over het proces van kinderalimentatie tijdens een scheiding.

Wat is kinderalimentatie?

Kinderalimentatie is een betaling van een niet-begeleide ouder aan de verzorgende ouder voor het onderhoud van het kind. De betalingen worden meestal bevolen door een rechtbank, en ze worden gewoonlijk regelmatig ingehouden op het loon van de niet-begeleide ouder.

In de meeste gevallen wordt de alimentatie voortgezet totdat het kind 18 jaar wordt. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. In sommige gevallen kan de alimentatie worden voortgezet totdat het kind slaagt voor de middelbare school, of zelfs langer als het kind speciale behoeften heeft.

In de rechtbank

Het bedrag aan kinderalimentatie dat door de rechtbank wordt opgelegd, hangt af van een aantal factoren, waaronder het inkomen van beide ouders en het aantal betrokken kinderen. In veel gevallen ontvangt de ouder met gezag een hoger percentage van het inkomen van de ouder met gezag als kinderalimentatie. Zo is er voor het kind in ieder geval elke maand genoeg om van te kunnen leven. Als u gaat scheiden, is het belangrijk om te weten hoe kinderalimentatie werkt. Misschien wilt u een advocaat kinderalimentatie inhuren om u bij dit proces te helpen. Een advocaat kan u helpen de wet te begrijpen en ervoor zorgen dat u het juiste bedrag aan kinderalimentatie krijgt. Daarnaast kan een advocaat u met nog veel meer juridische vraagstukken bijstaan en is het een goede manier om de scheiding zo vlekkeloos te laten verlopen.

Praat met uw kind

Iets wat niet direct met kinderalimentatie te maken heeft, maar wel erg belangrijk is tijdens een scheiding met kinderen is praten. Kinderen kunnen scheidingen tussen hun ouders als traumatisch ervaren. Het is daarom altijd belangrijk in uw achterhoofd te houden dat de kinderen centraal staan. Alles moet gebeuren in het voordeel van de kinderen. Ook al kan het heftig zijn om naar een rechtbank te stappen met uw ex-partner, als het beter is voor het kind dan is dit wat er moet gebeuren. Het inschakelen van een advocaat is ook al een stuk rustgevender in een scheiding met kinderen. Zo kan er tussen de ouders op een formele manier worden gecommuniceerd en worden verdere conflicten vermeden.

Hopelijk vond u dit een interessante blog en heeft u er wat van opgestoken. Mocht u in een soortgelijke situatie zitten met uw ex-partner wensen wij u veel succes, het zal een pittige tijd worden. Bedankt voor het lezen en graag tot de volgende keer.

Bron: https://www.descheidingsadvocaat.com/