Een lat relatie betekent living apart together. Veel mensen denken dat het staat voor lange afstands relatie. Een lat relatie is eigenlijk gewoon een relatie waarbij je niet samenwoont. Voor veel mensen heel normaal in het begin van hun relatie, maar toch bijzonderder hoelanger je samen bent. Het is heel normaal om samen te gaan wonen na een aantal maanden of jaren. De een heeft hier sneller behoefte aan dan de ander. Sommige mensen zullen hier eigenlijk nooit behoefte aan krijgen, of willen dit niet meer na een eerdere relatiebreuk. In dat geval kun je kiezen voor een lat relatie. In deze blog lees je meer over een lat relaties en of het iets voor jou is. 

Wat houdt het precies in?

Bij een lat relatie hebben jij en je partner alle twee een eigen woning waar je woont. Dit kan in dezelfde stad zijn, maar dit kan ook in een compleet andere stad of zelfs in een ander land zijn. Als het in een ander land is kan je ook wel spreken van een lange afstands relatie. Bij een lat relatie in hetzelfde land hebben jij en je partner dus twee woningen. Je kan dan afspreken om bijvoorbeeld elke week een aantal dagen samen te zijn, afwisselend in jouw huis en de week erop weer in het huis van je partner. Je kunt dit ook totaal los laten en gewoon kijken wat uitkomt en wanneer en waar je elkaar ziet.

Is het iets voor jou?

Heb jij niet zo die behoefte om samen te wonen met je partner? Dan mag je dit gerust benoemen. Je hoeft er helemaal niet vanuit te gaan dat het voor iedereen zomaar normaal is om samen te wonen. Als jij heel erg behoefte hebt aan je eigen plek, of je weet dat je graag op jezelf bent, dan is een lat relatie wellicht wel iets voor jou. Het kan ook zijn dat je een eerder wel hebt samengewoond met een vorige partner, en dat je na die relatiebreuk helemaal niet meer zit te wachten op samenwonen. Je bent dan zo gewend aan je eigen plek, en het kan dan voelen alsof je partner een soort indringer in jouw huis is. Ga in ieder geval vooral op je gevoel af, en ga er niet zomaar vanuit dat je móet samenwonen.